V Lipanoch veria geotermálnemu potenciálu vrtu

20.05.2007 Sabinov

Prešov 20. mája (TASR) - Mesto Lipany sa pripravuje na hydrodynamickú skúšku geotermálneho potenciálu vrtu vo svojom katastri. Potrvá asi tri mesiace od polovice júla.
Ako uviedol primátor mesta Eduard Vokál, dlhodobý čerpací pokus by mal dať definitívnu odpoveď na využitie približne 80 stupňov Celzia teplej vody, ktorá sa nachádza v hĺbke asi 2 700 metrov. \"Budeme vedieť už presne technické parametre, \" dodal primátor.
Ak budú výsledky pozitívne a potvrdí sa, že ide o jeden z najlepších zdrojov geotermálnych vôd na Slovensku, je mesto pripravené využiť málomineralizovanú vodu na viacero účelov - skleníkové hospodárstvo, vykurovanie bytov a nebytových priestorov. V prvom rade by sa však taká teplá voda mala stať podmienkou oživenia cestovného ruchu v celom regióne horného Šariša. Mesto už aj pripravuje pozemky na výmere asi 15 hektárov pre prípadný aquapark s celoročnou prevádzkou pre asi 700 až 2 000 návštevníkov. Zmluvy o budúcej zmluve na prenájom pozemkov pre potenciálnych investorov uzatvára v cene 200 Sk za štvorcový meter.
V prvej etape prác, ktorú tvoril prieskum, mesto vynaložilo na ich realizáciu vyše 15 miliónov Sk bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na druhú etapu - vykonanie hydrodynamickej skúšky - mestská samospráva vyhlásila verejnú súťaž na dodávku týchto prác v celkovej hodnote asi 22 miliónov Sk bez DPH. Môžu to byť firmy nielen zo Slovenska, ale musia disponovať adekvátnou vrtnou súpravou. Mesto nemá v tejto etape spoluinvestora, využije bankový úver.
Vrt má mesto Lipany vo svojom vlastníctve a podľa Vokála sa ho nemieni vzdať. Ide o asi 25 rokov starý plynárenský vrt. O jeho vlastnenie sa usilovala v minulých rokoch aj Nafta Gbely. Mesto ho napokon získalo za 250 000 Sk. Má o tom zmluvu s Ministerstvom životného prostredia SR.
 

Vyberte región